La 3a Fira Internacional de l’Advocacia es va celebrar els dies 29 i 30 gener 2015 amb un objectiu clar: afavorir la internacionalització de despatxos d’advocats barcelonins en un context de crisi i globalització.
Representants de 17 ciutats es van reunir al Centre de Formació de l’ICAB per ampliar les seves xarxes de contactes i mostrar la seva activitat professional al món.
El degà del llavors Col·legi d’Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, va inaugurar el certamen.
La segona Fira de l’Advocacia va promoure ‘parelles de fet professionals’
La segona edició de la Fira de l’Advocacia, celebrada del 13 al 15 de febrer de 2013 a Barcelona, va aconseguir el seu principal objectiu: promoure ‘parelles de fet’ professionals.
El Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) tenia entre les seves prioritats facilitar als advocats de Barcelona les eines per afavorir la creació de sinergies professionals amb lletrats d’altres països especialment en un context de crisi econòmica com el d’aleshores.
Durant dos dies de sessions de treball a les Drassanes, els advocats participants van tenir l’oportunitat d’ampliar els seus contactes, aprendre com es negocia en altres països, millorar la gestió del despatx, i dur a terme aliances beneficioses per a les dues parts.
Molts dels advocats que van participar en la primera edició de la Fira van repetir la seva assistència al certamen. N’hi ha haver procedents del Marroc, Argentina i Mèxic, i també col·legues europeus vinguts de diferents parts d’Espanya i de Portugal, França, Alemanya, Suïssa i la Gran Bretanya.
Speed networking, l’activitat més sol·licitada
Les activitats de ‘Speed networking’, pensades per conèixer de forma ràpida altres advocats, van tornar a ser les més concorregudes de la Fira. Cada ronda va comptar amb un total de 24 persones, és a dir, unes 12 parelles, que van tenir 4 minuts per explicar-se allò essencial amb l’objectiu de trobar “la seva parella de fet professional”. Passat aquest temps, un dels dos participants es desplaçava a la cadira del costat i així successivament fins a arribar al lloc on havia iniciat l’activitat.
Les conferències centrals de la Fira van ser a càrrec de Tony Willians, director d’una important consultoria especialitzada en gestió internacional d’advocats, i Miguel Ángel Pérez de la Manga. El primer va parlar de com gestionar petits i mitjans despatxos en un món global, mentre que el segon va reflexionar sobre el networking internacional i els petits i mitjans despatxos d’advocats.
Conferències ‘Networking around the World’
A més, un dels punts més destacats del programa de la Fira va ser el cicle de presentacions ‘Networking around the World’, on advocats en exercici a diversos països van explicar maneres diferents de viure la professió, de gestionar un despatx, de tractar amb el client, d’invertir, de treure-li partit a la crisi.
Com fer negocis a Chicago, com aprofitar les oportunitats que ofereix Llatinoamèrica en l’àmbit Jurídic, com es treballa als despatxos de Londres, com es gestiona el networking jurídic internacional a Rotterdam, com encara l’advocacia els temps de crisi a Atenes, com invertir a Zúrich o quines són les particularitats de l’advocacia a Milà van ser els temes de les ponències programades al llarg dels dos dies de Fira.
La primera Fira de l’Advocacia va reunir a Barcelona més de 400 despatxos d’advocats de 26 països
La internacionalització de l’advocacia barcelonina va fer un gran pas endavant gràcies a la primera Fira de l’Advocacia Europea i de l’Arc Mediterrani, que es va celebrar a les Drassanes Reials del 2 al 4 de febrer de 2011 i va ser tot un èxit.
Aquesta primera edició de la Fira tenia com a objectiu facilitar la internacionalització de l’advocacia, a través del networking, i permetre intercanviar experiències, crear sinergies, compartir oportunitats de negoci i millorar la gestió dels despatxos de la ciutat.
Sota l’organització del Col·legi d’Advocats de Barcelona, el certamen va superar les expectatives inicials tant pel nombre de participants de diferents nacionalitats que van assistir-hi com per la bona acollida que van tenir les activitats programades.
Èxit de participació
I és que durant dos dies i mig, aquesta cita va aglutinar més de 400 despatxos d’advocats i advocats a títol individual amb inscripció completa, i més de 100 lletrats en la modalitat de visitant (accés a la Fira només per la tarda).
Del total d’inscripcions, més de la meitat van ser d’advocats estrangers. En concret, hi van participar lletrats de 26 països, entre els quals hi havia professionals de molts llocs d’Espanya, Austràlia, Àustria, Bielorússia, Bèlgica, Brasil, Canadà, Dinamarca, França, Alemanya, Holanda, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Luxemburg, Marroc, Polònia, Portugal, Romania, Espanya, Suècia, Suïssa, Regne Unit, Emirats Àrabs, Estats Units i Veneçuela.
Speed networking, SMS, trobades ‘Face to Face’ i molt més
El programa de la primera Fira de l’Advocacia va ser molt ampli i variat, i en ell destacaven sobretot les activitats per promocionar el networking entre advocats i altres professionals jurídics. Entre les més demandades hi havia les sessions de speed networking on els advocats podien presentar-se ràpidament els uns a altres en unes cadires enfrontades i explicar la seva activitat durant un temps limitat, de només cinc minuts.
També va destacar el servei de missatges curts o SMS, que va servir perquè els advocats de diferents nacionalitats enviessin el seu anunci –que es publicava de forma automàtica en una pantalla- i la persona interessada el contestava per tal de concertar una cita Face to face. A través d’aquest mètode els lletrats van poder parlar amb més concreció i sense límit de temps dels objectius d’internacionalització del seu despatx.
A més, les trobades per especialitat -Mercantil, Civil, Immobiliari, Fiscal, Internacional, Laboral i General- van ser aprofitades pels advocats per fer-hi contactes professionals.
En paral·lel s’hi van dur a terme diferents conferències sobre temes que poden ajudar els advocats a gestionar millor el despatx com ara màrqueting de despatxos, protecció del consumidor de productes jurídics, compatibilitats i incompatibilitats amb la professió d’advocat, certificació d’una gestió de qualitat ISO 9001 o tècniques de negociació.
Entitats col·laboradores
La primera Fira de l’Advocacia Europea i de l’Arc Mediterrani va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Comerç, la Generalitat de Catalunya, Alter mútua i el Museu Marítim de Barcelona.
També va ser possible gràcies a les següents empreses participants: Aquaeba; Thomson Reuters Aranzadi; Axesor; Bosch; Cafè para todos; Ditec Comunicaciones; Dualia; Evidentia, investigación judicial; Francis Lefebrvre; Grupo el derecho; Infolex; Informa; Iurisdoc; Keldenich; La Ley-Grupo wolters kluwer; Level Programs; Lex nova; Peritos judiciales forenses; Associació catalana de pèrits judicials forenses; Ricoh; Editorial Sepin; Software internacional; Sudespacho.net; Editorial tirant lo Blanch; Tribunal Arbitral de Barcelona; i Barclays.
I a les associacions: European Association of lawyers; AIJA, British Spanish Law Association; Barreau Pénal International Criminal Bar; Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya; Asociación Hispano-Alemana de Juristas; Academy of Europea Law; FBE; Leeds Legal, Union des Avocats Européens; Union Internationale des avocats, Iberian Lawyer i Euromed.